5 Eylül 2013 Perşembe

FUKUŞİMA'YA BUZDAN DUVAR ÖRÜLECEK !


Fukuşima,japonya,nükleer,santral,radyasyon,buz,duvarJapon hükümeti, dev bir projeyle santralin altına buzdan bir duvar örecek.

Japon yetkililer, Mart 2011’de yaşanan depremden bu yana ağır hasarlı olan ve nükleer atık sızdırmaya devam eden Fukuşima  nükleer santralindeki radyasyonu kontrol altına almak için uç noktada bir yöntem denemeye hazırlanıyor.

Çernobil’in ardından tarihin en büyük nükleer faciası olarak kayıtlara geçen Fukuşima, 11 Mart 2011’de yaşanan 9.0 büyüklüğündeki depremin neden olduğu tsunamide aldığı hasarın ardından, neredeyse her gün 300 ton radyoaktif su sızdırmaya devam ediyor.

Japon hükümeti, bugüne kadar yapılan sayısız girişimin ardından, Fukuşima’daki sızıntıyı gidermek için 320 milyon dolarlık bir proje üzerinde çalışıyor. Amaç, ‘yeraltında buzdan bir duvar’ örerek radyoaktif suların denize karışmasını önlemek. Buna ek olarak, 150 milyon dolar harcanarak yeraltında su arıtan sistemler inşa edilecek ve atık suların radyoaktif elementlerden temizlenmesi sağlanacak.
ABC News’a projeyi değerlendiren New York’taki Brookhaven Ulusal Laboratuvarı’ndan Bill Horak, ‘Fukuşima’nın altında yeraltı su katmanı olduğunu ve atıkların buradan deniz karıştığını’ belirtti.

Horak, inşa edilmesi düşünülen buzdan duvarın ‘buzdolapları veya derindonduruca bulunan hava soğutma sarmallarından oluşacağını’ ifade etti. Sarmallarda dolaşacak olan -230 derece civarındaki (30 Kelvin) sıvı nitrojen, buzdan duvarı radyoaktif elementlerin delemeyeceği bir zırha çevirecek.
OLİMPİYAT HAYALİNİ SONLANDIRABİLİR
Japonya Başbakanı Shinzo Abe, radyoaktif sızıntının giderilmesi için hükümetin gereken her şeyi yapacağını belirterek, “bu işi sadece Tokyo Elektrik Enerjisi Şirketi’ne (TEPCO) bırakamayız. Hükümet burada devreye girecek... Tüm dünya bu meseleyle nasıl ilgileneceğimizi merak ediyor” dedi.
Nükleer sorunun giderilmesi, 2020 Olimpiyatları için Türkiye ve İspanya ile yarışan Japonya için büyük önem taşıyor. Güvenlik risklerinin devam etmesi, Tokyo’nun yarış dışı kalmasına neden olabilir.
‘KİRLİLİK MİKTARI BELLİ DEĞİL’
Japon basınına göre, Fukuşima civarında radyasyondan etkilenmiş bozuk sebzeler yetişen bölgeler var.
Horak ise toprağa ve denize karışan radyoaktif atıkların ne kadar kirli olduğu hakkında kimsenin emin olmadığını belirtti.
Buzdan duvarın, radyoaktif elementlerin temizlenmesinde ne kadar etkili olacağı konusunda kesin bir fikir sunmayan Horak, ‘hidrojenin bir izotopu olan radyoaktif element trityumun yar ömrünün 12.3 yıl olduğunu ve buzdan bir duvarın elementlerin doğal olarak parçalanmasında ne kadar etkili olacağını bugüne kadar kimsenin denemediğini’ ifade etti.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder